-
Bilişim ve Eğitim
Lukwise Röportajları - Infotech Academy
Lukwise röportajlarında, bu haftaki konuğumuz Infotech Academy Yazılım Eğitimleri Yöneticisi Bekir Oturakçı oldu.
Infotech hakkında bizlere bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, nasıl bir ekibi var, hangi alanlarda özellikle uzmanlaştınız?
Infotech Academy, alanında aktif saha tecrübesi bulunan uzman eğitmenleri ile birlikte, kurum ihtiyaçlarına yönelik bilişim eğitim hizmetleri sunmaktadır. 2015 yılında faaliyetlerine başlayan firmamız dünya standartlarındaki eğitim altyapısı ve öğrencilerine sunduğu ayrıcalıklı kariyer eğitimleri ile Türkiye’nin dijital geleceğini şekillendiren, bilişim ekosistemine uzmanlar yetiştirmeyi hedeflemiş başlıca kurumlar arasında yer almaktadır.
Infotech Academy, aktif iş hayatında edindiği kurumsal tecrübelerini, tüm eğitimlerinde değerlendirip, bilişim sektöründeki gelişmeler ve sektör ihtiyaçları gözetilerek oluşturulan akademik eğitim içerikleri, mezunların sektöre adaptasyonunu kolaylaştırmaktadır.
Aslında Infotech Academy olarak online eğitim altyapısını zaten kullanıyordunuz, bütün bu pandemi etkilerinden de önce. Peki pandemi ile birlikte neler değişti, sizler bu konuda ne gibi geliştirmeler yaptınız?
Pandemi öncesi, özellikle yurtdışında ve şubelerimizin olmadığı şehirlerimizde eğitim talebinde bulunan kurum veya kişilere online eğitim hizmetlerimizi sunuyorduk, fakat pandemi sürecinde sınıf eğitimlerinin kısıtlanması, sokağa çıkma yasakları, katılımcıların sağlık endişeleri ve uzaktan çalışma modelinin yaygınlaşması ile devam eden ve planlanan eğitimlerimizin büyük bölümünü online sisteme kolayca taşımış olduk. Eğitmenlerimiz ile sürekli toplantı halinde olarak verimli bir eğitim süreci için gerekli olabilecek CRM, Uzaktan Destek, Sanal Tahta ve Anlık Kayıt gibi bir takım yazılım araçlarını bu sürece dahil etmiş olduk.
Herkes sınıf eğitimleri ve online eğitimler arasındaki kazanımların farklarını tartıştı 2020 boyunca. Acaba bu konuda sizin görüşünüz nasıl? Eğitimin online olması ile kazanımlar azalıyor mu?
Infotech Academy olarak, teknik konular içeren bilişim eğitimleri sunduğumuz için özellikle sunulan eğitim ile ilgili henüz bir temeli olmayan yeni gruplarda sınıf eğitimlerinin daha verimli olduğunu ölçümlemekteyiz. Çünkü anlaşılması biraz zaman alan konularda eğitmen-öğrenci göz teması daha etkili olmakta ve anlık ölçme/değerlendirmeyi de verimli bir şekilde yapmış oluyoruz.
Online eğitimde kullanılan son teknoloji yazılım araçları ile aradaki bu verim farkını azaltmaya ve her ders sonunda öğrencilerimize öğrendikleri konular ile ilgili proje ödevleri verip, derslerimizi de kayıt altına alarak, konuları tekrar yapabilmelerini ve böylece aktif katılımlarını sağlamaktayız.
Genel olarak dijitalleşmenin etkilediği sektörleri incelediğimizde, eğitim sektörü oldukça alt sıralarda yer almakta ve araştırmaya/geliştirmeye devam ettiğimiz etkili yazılım araçları, sektörün ihtiyaçlarına göre hazırladığımız eğitim içeriklerimiz ile online eğitimlerde de aynı verimi alabileceğimizi düşünmekteyiz.
Online eğitimde kullanılan son teknoloji yazılım araçları ile aradaki verim farkını azaltıyoruz.
2021 için beklentileriniz, öngörüleriniz nasıl şekillendi? 2020 ile karşılaştırdığınızda, eğitim tarafında neler bekliyorsunuz?
2021 yılı ile birlikte, dijital teknolojilerin eğitime entegrasyonunun daha da hızlanacağı ve online eğitimin, sürecin ayrılmaz bir parçası olacağını öngörmekteyiz. Bununla birlikte özellikle yurtdışında ve şubelerimizin olmadığı şehirlerde bulunan kurum ve kişilerle tanışarak online eğitim tecrübemizle daha büyük2021 yılı ile birlikte, dijital teknolojilerin eğitime entegrasyonunun daha da hızlanacağı ve online eğitimin, sürecin ayrılmaz bir parçası olacağını öngörmekteyiz. Bununla birlikte özellikle yurtdışında ve şubelerimizin olmadığı şehirlerde bulunan kurum ve kişilerle tanışarak online eğitim tecrübemizle daha büyük bir kitleye daha verimli bir eğitim süreci geçirmeyi düşünmekteyiz.
Ayrıca işbirliği yaptığımız XRealApp firması ile AR/VR teknolojilerini kullanarak birlikte geliştirdiğimiz uzaktan eğitim yazılımı ile sektöre ciddi bir verim /fayda katacağımızı düşünmekteyiz.
Teknik konularda kendilerini geliştirmek isteyenler için eğitim yanı sıra okuyabilecekleri, ilham verici bir kitap öneriniz var mı?
Bu Pandemi süreci, bizi alışkanlıklarımızdan vazgeçmeye zorlayarak, yaşama ve çalışma şeklimizi etkili bir biçimde değiştirdi. Zorunluluktan kaynaklanan bu değişim, kullandığımız araç ve teknolojilere de yansıdı. Daha önce ismini bile bilmediğimiz bir çok uygulama, çocukların bile deneyimleyip adapte olması ile hayatımıza girmiş bulunmakta. Bu süreç gösterdi ki teknoloji bu denli hayatımızda olmasa, bu süreçte işlerimizi bu denli kesintisiz devam ettirmemiz de mümkün olmayacaktı.
Bu nedenle;
Özellikle genç arkadaşlarıma en yeni teknolojileri araştırıp (Yapay Zeka, IoT, AR/VR, Siber Güvenlik vb.) bu anlamda kendilerini geliştirmelerini ve sonrasında alanları ile ilgili bir kurumda en az 3 ay staj süreci geçirmelerini tavsiye ederim.
Firmalara ise, dijital dönüşümü en başta Çalışanlarının Dönüşümü olarak algılamalarını ve ilk adımı da Çalışanlarına Verimli Eğitim planlaması yaparak hızlıca başlamalarını tavsiye ederim.
Kitap olarak da “Alışkanlıkların Gücü” ve “Geciktiğin için Teşekkür Ederim” eserlerini tavsiye edebilirim.
Infotech profil sayfası için tıklayın