-
Koçlukta Yenilikler
Lukwise Röportajları - JNK Coaching
Joy aNd Knowledge
"Yaşam kalitesini ve yaşamdan tatmini arttırmak, yaşamda daha etkin olmak, daha iyi ve sağlıklı ilişkiler kurmak yolunda koçluğun sağladığı faydaya inanıyoruz. Bu inançla, bilginin koçluk anlayışı ile aktarılmasını ve süpervizyon desteğinden güç alarak içselleştirilmesini amaçlıyoruz."
Bizlere JNK ve ekibinden bahseder misiniz? Nasıl bir araya geldiniz, hedefiniz nedir?
JNK bir oluşum ve felsefemiz ismimizin baş harflerinde gizli, Joy aNd Knowledge.
Bu oluşum, Pandemi sürecinde RLAC eğitimini online platforma aktarmak üzere birlikte çalıştığımız dokuz koç arkadaşımızla başlayan sürecin sonunda olgunlaştı. Yaptığımız koçluk süpervizyon çalışmaları ile JNK organizasyonuna dönüştü.
Kurumların kendi potansiyellerini keşfetmiş ve bunu beraberinde çalışan arkadaşlarına aktarabilen yöneticilere, daha doğrusu fark yaratabilen liderlere çok ihtiyacı var. Bunu koçluk becerilerine sahip liderler yetiştirerek yapmak mümkün. Bu sağlandığında; hem iş verimliliği artacak, hem de yaşam kalitesi yükselerek iş yaşam dengesi gerçekleşecek.
Mottomuz “Coşkuyla öğreniyor, tutkuyla gelişiyor, inançla başarıyoruz.”
Yöneticiler için Koçluk Modeli
JNK Coaching olarak RLAC Sertifikasyon Eğitimi (Yöneticiler için Koçluk Modeli) veriyorsunuz. RLAC nedir? Bu eğitimi alanlara ne kazandırıyor? Kimlerin bu eğitimi almasını önerirsiniz?
Recognized Leader as Coach, Yöneticiler için Koçluk Modeli’dir. RLAC, Koç Lider kavramını pekiştiren bir öğrenim modelidir. İngiltere merkezli AC (Association for Coaching) organizasyonu tarafından akredite edilmiş bir programdır. RLAC programının amacı, yöneticilere koçluk yetkinlikleri kazandırmak ve onları koçluk araçları ile donatmaktır. Uygulamalı içeriği ile derin bireysel farkındalık ve değişim motivasyonu sağlar. Süpervizyon çalışmaları ile yöneticiler uygulamada olgunlaşırlar. Yerel kültür ile hazırlanmış uluslararası standartta bir program olan RLAC eğitimini tamamlayan yöneticiler AC onaylı RLAC Sertifikalarını alarak Koç Lider olurlar.
Çalışma hayatı değişti, pandemi dönemiyle birlikte hızlanan bu değişimle çalışanların beklentileri de farklılaştı. Çalışanlar tehdit algısının her boyutuyla yüksek olduğu bu dönemde güvende hissetmek istiyorlar. Yaptıkları işte anlam bulmak istiyorlar. Yöneticilerinin kendilerini dinlemelerini ve yapıcı geri bildirimler vermelerini bekliyorlar. Sağlıklı iletişim yoluyla bağ kurmak ihtiyacındalar.
Yöneticiler de çalışanlar şirkete bağlı olsun, motivasyonları yükselsin, işlerini sahiplenerek yapsınlar istiyorlar. Her iki tarafın da beklentisini en iyi şekilde karşılayabilecek yaklaşım, liderlerin çalışanlara koçluk yetkinliklerini kullanarak yaklaşmaları diye düşünüyoruz. Bu programda liderler, iş ortamında koçluk yapabilmeleri için gereken yetkinlikleri kazanıyorlar.
Temelde yöneticiler ve yönetici adaylarını hedefleyen bir program. Ayrıca İK yöneticileri ve İK çalışanlarının kurumlarında koçluk kültürünü oluşturmaları adına çok fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda iş dünyasındaki herkesin iş yaşam dengesi ve kişisel gelişimlerine destek olması için bu eğitimi öneririz.
Çalışanlar tehdit algısının her boyutuyla yüksek olduğu bu dönemde güvende hissetmek istiyorlar.
RLAC sertifikasyon eğitim süresi nedir? Nasıl bir planlama, program ve yöntemle aktarıyorsunuz?
RLAC sertifika programı 4 gün eğitim ve 2 gün süpervizyon çalışması şeklinde uygulanıyor. Program en etkili öğrenmenin zamana yayılmış öğrenme olduğu gerçeğinden hareketle 4-6 haftaya dağılmış şekilde gerçekleştiriliyor. Katılımcıların eğitim çalışmalarından sonra iş ortamlarında öğrendiklerini uygulamaları bekleniyor. Bu uygulamalar sırasında karşılaştıkları zorluklar veya kendilerini geliştirmek istedikleri konular süpervizyon görüşmelerinin gündemi oluyor. Birbirinden öğrenmenin de gerçekleştiği bu çalışmalar koçluk becerilerinin pekiştirilmesini sağlıyor.
Uzaktan ve yüz yüze verebildiğimiz RLAC programı modüler yapısı sayesinde, kurumların tercihlerine göre esnek bir şekilde planlanabiliyor.
RLAC Programı Association for Coaching (AC) tarafından 46 Saat olarak sertifikalandırılıyor.
RLAC sertifikasını aldıktan sonra, uygulamaya geçirmek, günlük/kurumsal hayatın içine dahil etmek için ne yapılmasını öneriyorsunuz?
Birçok beceri gibi koçluk becerilerini de uygulayarak öğreniyorsunuz. Bu nedenle programın içinde iş yerinde uygulama yapmak var. Programın sonrasında da katılımcıların koçluğu günlük yaşamlarının içinde sürekli kılmalarını öneriyoruz. Toplantılarda, birebir görüşmelerde, performans görüşmelerinde, geri bildirim verirken kullanabilecekleri gibi çalışanları geliştirirken, yeni görevlere hazırlarken uygulayabilirler. Koçluğun gelişimini hızlandıran etkili yöntem olarak zaman zaman süpervizyon almak da şüphesiz çok etkili olur.
Bu anlamda biz JNK olarak Koç Liderlerin kendilerini geliştirmeleri için iki program daha hazırladık:
Koç Liderin Araç Çantası: RLAC veya Mentorluk programlarını tamamlayan ve iş ortamında uygulamaya başlayan yöneticilerin bir araç çantasına ihtiyacı var. Bu çantanın içinde farkı koçluk araçları, farklı teknikler ve destekleyici materyallerin olması Koç Liderin işini kolaylaştırır. Liderlere kendilerini daha rahat ve güvende hissettiren bu program koçluk araç çantası kazandırmayı hedefliyor.
Takım Koçluğu Programı: Bireysel koçluk becerileri yanı sıra yöneticilerin takımlarına koçluk yapabilmelerine de ihtiyaç var. Takımın yüksek performans göstereceği noktaya erişebilmesi için takım koçluğu becerileri çok etkili. Takım koçluğu ile takımda güvenin geliştiğini, bağların güçlendiğini, verimliliğin arttığını gözlemliyoruz. RLAC sertifikasını alan koç liderlerin, “Coaching Teams” Programı ile takımlarına koçluk yapacak becerilerle donatması amaçlanıyor.
RLAC programı dışında başka hangi gelişim programları sunmayı planlıyorsunuz?
JNK olarak portföyümüzde koçluk yanı sıra; Mentorluk, Liderlik, 7i Dönüşüm Modeli, Duygusal Zeka, İçsel Motivasyon, Etkili Paylaşım ve Sunum, Dayanıklılık ve Çeviklik gibi gelişim programları yer alıyor.
Eğitimlerinizi gerçekleştirirken, duyururken hangi dijital araçları ve kanalları kullanıyorsunuz? Eğitimde dijital dönüşüm deneyiminizden bizimle notlar paylaşır mısınız?
Uzaktan eğitimlerde katılımcılarla iletişim sadece canlı bağlantılar sırasında değil öncesi ve sonrasında da etkili bir şekilde kurulabiliyor.
Uzaktan eğitimlerde sürenin yüz yüze eğitime göre daha kısa tutulması ve daha sık ara verilmesine ihtiyaç duyuluyor.
Kullanılacak platform ve diğer araçlarla ilgili katılımcıların bilgilendirilmesi önem taşıyor.
Uzaktan eğitimlerde eğitmen yanı sıra asistan desteği ihtiyacı var. Bu nedenle iki eğitmenle yürütmenin çok daha etkili olduğunu deneyimliyoruz.
Biz JNK olarak uzaktan eğitimlerimizi Zoom platformunu kullanarak veriyoruz. Daha önceden uzaktan koçluk için kullandığımız platformu pandemi sürecinde hızlı bir şekilde eğitimler için kullanmaya başladık. Tabii kurumlar farklı online platformları da tercih edebiliyorlar, Microsoft Teams gibi. Bu dönemde her platforma hızlıca adapte olabilmeyi öğrendik.
"Dijital eğitim platformu olarak Lukwise üyeliğimizi gerçekleştirdik."
Eğitim ve seminerler sırasında çeşitli online uygulamaları etkileşim amacıyla devreye alıyoruz. Bunlardan bazıları Padlet, Mentimeter, Milanote.
Ayrıca çeşitli test ve anketler için Google Forms da kullandığımız araçlardan bir tanesi.
Görsel hazırlama için Canva, duyurular için Linkedin ve Instagram
kullanıyoruz. Canva aynı zamanda eğitim sunum ve materyallerini hazırlamak, broşür ve eğitim içeriklerini yayınlamak için de kullandığımız bir araç.
Bu arada web sitemizi de hızlıca kullanıma aldık.
Şu anda üzerinde çalıştığımız konular, eğitimlerimizin video olarak hazırlanması ve interaktif video eğitimleri tasarlanması. Lukwise ile gmply’in düzenlediği İnteraktif Eğitim Tasarımı çalıştayı bizim için çok ufuk açıcı oldu. Pandemi sonrası da uzakta eğitimlerin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu süreçte ortaya çıkmış bir oluşum olarak öğrenme ve yatırımımızı yeni eğitim teknolojileri üzerine yapma niyetindeyiz.
Eğitimlerin uzaktan verilmesi konusunda deneyimlerimiz şöyle:
2021 yılında Türkiye’de kurumsal eğitim ve koçluk sektörünün gelişimine yönelik beklentilerinizi anlatır mısınız?
Pandemi ile bir çağ değişimi yaşıyoruz. Gelecekte iş yaşamı ve eğitim dünyası için yapılan planlar bu dönemde hızla öne çekildi. Bugün artık şirketler Covid-19 sonrasında da yeni çalışma modelleri ile devam edeceklerini söylüyorlar. Yani hiç bir şey tamamen eskisi gibi olmayacak.
"Uzaktan çalışma, esnek çalışma modelleri, bağımsız çalışanlar iş yaşamında normal haline geliyor."
Uzaktan eğitim de aynı şekilde artık hayatımızda daha çok yer alacak. 2021’de yüz yüze eğitimlerin çok kısıtlı olacağını ve uzaktan eğitimlerin artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Pandemi sonrasında da hibrit eğitim modelleri ile devam edileceğini söyleyebiliriz. Yeni teknolojilerin ve dijitalleşmenin çok daha etkin olacağını da öngörmek mümkün.
Eğitim dünyasını ciddi anlamda değişime zorlayan pandemi sürecinin koçluğa etkisini ise şöyle açıklayabiliriz: VUCA dünyası olarak tanımlanan günümüzde dönüşümün tüm hayatımızı derinden etkilemesi bireyleri duygusal anlamda zorlamakta. Öne çekilen dijital dönüşüm, hastalık endişeleri ile birleştiğinde insanların gelecekle ilgili kaygılarının artmasına neden oluyor. Diğer yandan, iş yaşamında yeni yetkinliklere olan ihtiyaç öğrendiklerini unutmayı ve yeniden öğrenmeyi gerektiriyor. Dayanıklılık ve
çeviklik, duygu yönetimi geleceğin yetkinlikleri olarak tarif edilirken bugün en çok ihtiyaç duyulan kavramlar haline gelmiş durumda. Bu ortamda bireylerin
sağlıklı bir şekilde çağa uyum sağlayabilmelerinin en etkili yolunun koçluk desteği olduğunu görüyoruz. Bu nedenle son 20 yılda sürekli gelişen koçluk sektörünün genişleyerek ve yaygınlaşarak daha fazla insana dokunacağını öngörmekteyiz. Koçluk profesyonel koçların alanının dışına taşarak, kurumlarda
işlerini yaparken koçluğu kullanan yöneticilere ve çalışanlara ulaşacak. Nitekim ICF’in yayınladığı 2020 Koçluk araştırmasında Koç Liderlerin de etkili bir grup olarak karşımıza çıktığını görebiliyoruz.
"Diğer bir araştırmaya göre koçluk 2050 yılına kadar ayakta kalacak meslekler arasında yer alıyor. Özetle koçluğa ihtiyaç artarken koçlar çalışma hayatında yaygınlaşacak diyebiliriz."
JNK olarak, Richard Branson’ın bizim felsefemizle uyuşan bir sözü ile bitirmek isteriz:
“Yaptığınız iş eğlenceli olsun ki yaratıcı iç güdüleriniz harekete geçebilsin.”