Kurumsal Akademiler ile Eğitim

  1. Anasayfa
  2. Kurumsal Akademiler ile Eğitim
  • Kurumsal Akademiler ile Eğitim

    Kurumsal Akademiler ile Eğitim

    Lukwise Röportajları - Burcu Yıldız Bozok, Havelsan İnsan Kaynakları Direktörlüğü İş Ortaklığı Takım Lideri


Kuruluş amacı ve faaliyet konusu gereği önemli bir mühendis kadrosuna sahip olan Havelsan’da değerli ve çok iyi eğitim görmüş, ağırlıklı mühendislerden oluşan bir kadro olduğunu biliyoruz. Bu değerli ve donanımlı kadronun kurumsal eğitim ihtiyaç planlaması nasıl yapılıyor? Bir mühendis burada işe başladığı andan, kariyeri boyunca nasıl bir eğitim programı oluyor önünde?



HAVELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın bir şirketi olarak 1982 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.
Devletimizin dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak ve ileri teknolojik ürün ve hizmetleri kullanıma sunmak için Türkiye’nin en iyi mühendislerini bünyemize katmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla, HAVELSAN Ailesinin tüm üyeleri başarılı bir akademik geçmişten geliyor ve işe alım aşamasında rolleri kapsamında belirlenmiş olan temel, davranışsal ve teknik yetkinlikleri ölçülerek işe girişleri sağlanıyor.

Çalışanların HAVELSAN’daki gelişim süreci ise işe girdiği ilk günden itibaren başlıyor. İlk gün kendisi için belirlenmiş olan donanımlı bir rehber yıldızı kendisi ile tanıştırıyoruz. Rehber yıldız, işe giren birinin ilk 2 hafta ihtiyaç duyabileceği bilgileri kendisine aktarıyor. Ardından yöneticisi tarafından teknik oryantasyon sürecine dahil edilerek, bölümünde yapılan faaliyetler, görev ve sorumlulukları, gerçekleştirilen projeler, mevcut işler ve gelecek hedefleri konusunda bilgilendiriyor. Diğer yandan çalışanlarımız uzaktan eğitim platformumuz üzerinden kendisine tanımlanan zorunlu eğitimler, süreç eğitimleri ve bilmesi gereken diğer bilgileri içeren onlarca eğitimi tamamlıyor. 

Akabinde HAVELSAN’ın özel yetiştirilmiş iç eğitmenleri ile İşe Uyum Eğitimini alıyorlar. Ardından HAVELSAN stratejik hedefleri ile uyumlu, kariyer haritalarında her bir seviye için tasarlanmış eğitim programlarına katılarak hem mesleki gelişimini sürdürüyor, donanımı ve katkısı artıyor; hem de kariyerindeki basamakları hızla tırmanabiliyor.


Eğitim planlamaları 5 yıllık Stratejik Eğitim Planı veyıllık eğitim planı olmak üzere, organizasyonun gelişimi ile çalışanın teknik, mesleki, sosyal ve davranışsal gelişimini esas alan eğitim gereksinim analizleri ile gerçekleştiriliyor.


Bu doğrultuda, her bir çalışanımız bir eğitimi aldığında o eğitim ile kariyerinde nasıl bir ilerleme sağlayacağını, HAVELSAN’ın hangi stratejik hedefine ulaşmak için ilgili eğitimi aldığını ve kazandığı donanım ile kendisinden ne yapmasının beklendiğinin farkında bir şekilde deneyimini sürdürüyor.

Çalışanlarımızı aynı zamanda kendi gelişmek istedikleri alanlarda özgürce seçebilecekleri ve istedikleri mekan, zaman ve biçimde eğitim almalarını sağlayacak UDEMY for Business anlaşmamız ile tüm dünyanın en iyi içerikleri ile buluşturuyoruz. Sistemin tüm kataloğuna sahibiz ve piyano derslerinden yemek yapımına, yapay zekadan yazılım dillerine, kişisel gelişimden liderlik eğitimlerine kadar sınırsız sayıda eğitimden faydalanma imkanı sunuyoruz.

İşe uyum eğitimlerinin yanı sıra, yıllık eğitim planında gelişim ve destek odaklı teknik ve kişisel gelişim eğitimlerden faydalanma imkanı sağlanıyor.

Bununla birlikte, iç paylaşımlar ile sosyal öğrenmeyi desteklediğimiz Bizbize Seminerleri, Kültürel gelişimi sağlayan Birlikte Gelişim Seminerleri, akademik bilgi alışverişinin sağlandığı Akademi Günleri gibi etkinlikler ile sürekli gelişimi taçlandırıyoruz.

Mesai sonrasında ise çalışanlarımız şirket yerleşkelerimizde düzenlenen lisansüstü programlar ile akademik kariyer imkanı kazanırken İngilizce kurslarına da katılım sağlayarak birlikte öğrenmenin keyfini çıkarıyorlar.

Çalışanlarımızın akademik makale ve tez yayınları ödüllendiriliyor, görevleri ile ilgili yurt içi ve yurt dışı konferanslara katılımları ve özel bazı sertifikaları hiçbir ücret ödemeden almaları sağlanıyor.


Dışarıdan aldığınız eğitimlerde hangi konuları tercih ediyorsunuz? Teknik ve teknik olmayan eğitimlerde çalıştığınız eğitim firmalarında ve de eğitmenlerde dikkat ettiğiniz özellikler neler oluyor?


Her bir eğitim firmasının ve eğitmenin ayrı ayrı özellikleri ve ihtiyaçlarımıza en çok hizmet eden kaynakları tercih ediyoruz.

Eğitmenlerin ve eğitim kuruluşlarının kurumsal değerlerimizle uyumlu olmasına, gizlilik prensiplerimize uyum sağlamasına, beklentilerimizi anlayıp kendi ürünlerini dayatmak yerine bizim beklentilerimize yönelik çözümler üretmesine özen gösteriyoruz.

Bununla birlikte, %80’i mühendis olan bir personel demografimiz var. Mühendislerimiz en iyi üniversitelerden mezun en başarılı öğrencilerden seçiliyor. Dolayısıyla teknik bilgisi yüksek, donanımı kuvvetli böyle bir çalışan profilini doyurabilecek geçmişe sahip eğitmenlerle çalışmaya dikkat ediyoruz.

Liderlik, Kişisel Gelişim, Mesleki Gelişim, Teknik Eğitimler gibi her alandaki eğitimlerimiz için iç eğitmenlerimizin yanı sıra dış kaynakları da kullanıyoruz. 


“Soft skill” eğitimlerinden hangi başlıklara kadronuz daha çok ihtiyaç duyuyor ve talep ediyor? 

Eğitimlerimizi planlarken, ağırlıklı olarak temel, davranışsal ve yönetsel yetkinliklerimizin gelişimini amaçlıyoruz. Bu nedenle, kişisel gelişim eğitimleri de yetkinliklerimiz çerçevesinde belirleniyor.

Talep üzerine açılan eğitimlerimiz de ağırlıklı olarak yetkinliklerimizle bütünleşik olabiliyor.

360 Derece Yetkinlik Sistemimiz kapsamında yöneticilerimiz kendilerine bağlı personel ile geri bildirim görüşmeleri yaparken yıl içerisinde gelişim alanlarına yönelik hangi eğitimleri planlayabileceklerini görüşüyorlar ve sisteme işliyorlar. Bu kapsamda değerlendirdiğimizde ve gelen talepler doğrultusunda en çok tercih edilen eğitimlerin; duygusal zeka, yönetsel eğitimler, müzakere ve ikna, temel iletişim becerileri, geribildirim alma ve verme, zaman yönetimi, farkındalık gibi eğitimler olduğunu görüyoruz.


“Eğitim Mesafe Tanımaz”

2020 yılında bir çok firma ağırlıklı online eğitimleri tercih etti. Siz bu dönemde eğitimlerinizi hangi kanallardan sürdürdünüz? 2021 yılı için eğitim süreçleri ve eğitim kanalları planlamalarınızdan genel olarak bahsedebilir misiniz?

2020 yılında pandemi dönemi nedeniyle biz de ağırlıklı olarak dijital platformlar üzerinden eğitimlerimizi gerçekleştirdik. Büyük bir teknoloji firması olarak ağırlıklı olarak teknik eğitim tecihleri nedeniyle, pandemi öncesinde dijital anlamda hazırlığımız kuvvetliydi.

Udemy’nin tüm kataloğuna sınırsız erişim imkanımız vardı, planlanan eğitimleri bu sayede UDEMY’e yönlendirebildik. Diğer uzaktan eğitim platformlarından da ihtiyaçlar kapsamında eğitim alımları yapılmaya devam edildi.

Eğitim Yönetim Sistemimiz aynı zamanda içerik sağlayan bir firma olduğu için, pek çok eğitimimizi bu platform aracılığı ile de gerçekleştirebildik.

Bununla birlikte, Havelsan Akademi olarak “Eğitim Mesafe Tanımaz” mottosu ile başlattığımız projemizde alanında uzman kadromuz ile iç eğitimlerimizi oluşturarak gerek kendi platformumuzda gerek ise sosyal sorumluluk projesi kapsamında ilgili olan herkesin ulaşmasına yönelik akademi web sayfamızı yeniledik. İç eğitimlerimizi egitim.havelsan.com.tr sayfamız aracılığıyla herkesin erişimine açmış olduk.

Pandeminin ilk zamanlarında HAVELSAN yazılım ekipleri çok çevik bir çalışma yaparak tamamen yerli, milli ve güvenilir bir konferans sistemi ürünü çıkardılar. HAVELSAN Diyalog’un doğuşuyla biz de derhal tüm sınıf eğitimi olarak alınması gereken eğitimlerimizi bu platformumuz aracılığıyla sanal sınıflar oluşturarak sürdürebildik.

Bu dönemde, eğitim ve etkinlik firmaları çok sayıda ücretsiz webinarlar yaptı. Bu, eğitim sektörü adına gerçekten büyük bir adımdı. Biz de bu webinar ve canlı eğitimlerden çalışanlarımızın da yararlanabilmesi için ilgili başlıkları sürekli olarak duyurduk ve katılımlarını sağladık.

Bunun yanı sıra, çalışanlarımızın gelişimlerinin sürdürülebilirliği için makale setleri derledik, gelişim kitapları hazırladık ve hızlıca kullanımlarına sunduk.

Tüm bunlar sayesinde planlarımızın da ötesinde eğitimlerimizi gerçekleştirebildik ve büyük bir memnuniyet oluştu. Çok güzel geri bildirimler aldık.

2021 yılında da çevik öğrenme platformlarını arttırarak kullanmaya devam etmeyi planlıyoruz.


“Havelsan Online Kariyer Zirvesi”nden bahseder misiniz? Bu zirvede neler konuşuldu, kimler katıldı ve nasıl geri bildirimler aldınız? Önümüzdeki yıl bu zirve tekrarlanacak mı? 

Üniversite iş birlikleri hem ülkemize yeni mühendis yetiştirmek hem işe alım sürecimizi zenginleştirmek adına sürecimizin önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu sebeple hem yurtiçi hem yurtdışı çok sayıda kariyer fuarına katılıyor, üniversitelerimizde oturumlar düzenliyoruz. Bu sayede her yıl binlerce öğrenci ve yeni mezun arkadaşlarımızla buluşuyor onların kariyer serüvenine katkıda bulunuyoruz. Pandemi sürecinde ara vermek durumunda kaldığımız buluşmalarımıza, bu dönemi fırsata çevirerek HAVELSAN Online Kariyer Zirveleri ile devam etme kararı aldık. HAVELSAN TV YouTube kanalından canlı olarak yayınlanan her zirvemizde ortalama 3 bin öğrenciye ulaştığımız

5 farklı yayın gerçekleştirdik. 4 Haziran tarihinde Ürün Yönetimi ve Girişimcilik temasıyla gerçekleştirilen ilk yayınımızı, 18 Haziran tarihinde “Robotik ve Otonom Teknolojiler’de HAVELSAN Ne Yapıyor?”, 02 Temmuz tarihinde “HAVELSAN Ailesine Davetlisiniz: Aday Mühendislik” , 16 Temmuz tarihinde “Geleceğin İçinde Çalışmak: HAVELSAN Yeni Nesil Haberleşme Teknolojileri” ve son olarak 23 Temmuz tarihinde

“Simülasyon Alanında Bir Dünya Devinde Çalışmak: HAVELSAN yayınıyla sonlandırdık.

HAVELSAN Online Kariyer Zirvelerinde, insan kaynakları profesyonelleri ile her biri farklı alanda uzman mühendisleri öğrenciler ile buluşturarak, güncel teknolojileri ve bu alanlardaki kariyer fırsatlarını konuştuk. Öğrencilerle buluştuğumuz her platformda üniversite topluluklarına üye olmanın ve bu tarz organizasyonlara katılmanın önemini vurgularız. Bunu desteklemek adına online zirvelerimizde, üniversite topluluklarından temsilcileri misafir ettik. Üniversite öğrencileri yöneltmek istedikleri soruları, her bir oturum için 3 farklı üniversiteden topluluk temsilcisinin aracılığıyla iletmiş oldular. Canlı yayınları takip eden ve yöneltilen sorulara doğru cevap verenlere çeşitli hediyeler verildi, katılım sağlayan herkese ‘Katılım Belgesi’ gönderildi.

5 farklı HAVELSAN Online Kariyer Zirvesi ile on binlerce öğrencide HAVELSAN ve güncel teknolojiler ile ilgili yarattığımız heyecan bizler için çok değerliydi. Sonrasında aldığımız olumlu tepkiler yaptığımız işin ne kadar anlamlı olduğunu bizlere gösterdi. Önümüzdeki yıl da öğrencilerimizle buluşmak, onların kariyer yolculuğuna katkı sağlamak günün şartlarına göre online ya da yüz yüze olarak şekillenecektir.