-
Kurumsal Eğitim GmPlyliyor
Lukwise Röportajları - GmPly
Gmply nasıl Gmply oldu? Bunun hikayesini bizlere anlatır mısınız? Nasıl oldu da böyle bir girişime başlamaya karar verdiniz?
Aslında gmply bir ihtiyaçtan doğdu Gökçen de ben de geleceğin anlatım dilinin video olacağına inanıyorduk ancak videonun sınırları çok kısıtlıydı, anlatmak istediğimiz şeyler için yetersizdi. 2011 sonunda Gökçen İsviçre’de ilk interaktif media player’ını yaptı o zaman dünyadaki 3 interaktif player’dan biriydi. Bana sorarsanız da bugüne kadar yapılmış en gelişmiş sistemdi. Reklam ve marketing şirketlerine anlatmaya çalışıyorduk ama fazla erkendi, dünya henüz interaktif videoya hazır değildi.
2015 yılına kadar beklememiz gerekti. İlk işimizi Boyner için yaptık. Bir satış eğitim filmiydi o kadar başarılı oldu ki hedef pazarımızın kurumsal eğitim olduğunu gördük.
Daha sonra İTÜ Çekirdek’e başvurduk ve nasıl girişimci olunacağını öğrendik Deniz Tunçalp, Mehmet Erçek ve ITÜ Çekirdek ekibi hayata ve işe bakışımızı kökten değiştirdi. BigBang yarışmasında finale kaldık hibe ve yatırımlar alarak deli olmadığımızı kanıtladık ve ilk yatırımcımız Cengiz Özköse, Gökçen Karan, yazılımcımız Giray Kefelioğlu ile Gmply’I kurduk.
Herkes ne kadar dijitalleşebiliriz diye düşürken siz kurumsal eğitimde interaktif videolar üreten bir iş kurdunuz. İlk başladığınız günden bugüne ne tür zorluklarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız?
Pazar ürün uyumu yani doğru zamanda doğru pazarda olma konusunda sıkıntı yaşadık çünkü ürünü biraz erken çıkarmıştık ama herkesin bir gün Gmply kullanacağını hep biliyorduk. Bekledik, ümitsizliğe hiç düşmedik ve pazarı yaratmak için çok yoğun bir maratonuna başladık. 2 yılın sonunda kendi yarattığımız pazarın lideri olmuştuk. Bugün içeride 127 bin mutlu kullanıcımız var.
Online eğitimde en önemli sorunlardan biri etkileşim. Gmply olarak en önemli değer önerilerinizden biri de bu. Bu tip formatı eğitimlerde kullandığınızda neler değişiyor? Geri bildirimlerinizde neler duyuyorsunuz?
Sorun şu; kullanıcılar aktif olarak süreçlere katılamadığında, sadece pasif bir izleyici olarak kaldığında haklı olarak sıkılıyor ve eğitimi tamamlamıyor. Bu sorunu aşmak için eğitim süreleri kısaltılıyor ama o zaman da içerik çok zayıf bir hale geliyor. En kötüsü de bugünkü eğitim teknolojisi yanlış kriterleri ölçüyor.
Bir eğitime saat kaçta başlandı, saat kaçta tamamlandı ve videonun %bilmem kaçı tamamlandı gibi bir kriter kimin ne işine yarar ki?
Eğitimin ve kurum içi iletişimin bugün en önemli konusu “çalışanını tanımak” bunu çoktan seçmeli sorularla testlerle yapamazsınız. Testler size bir çalışanın sadece test çözmeye ne kadar yatkın olduğunu gösterir. Onun tercihlerini, eğilimlerini, güçlü ve gelişmeye açık yönleri görmek ise bu eğitim yolculuğunu, kurum kültürünü doğru oluşturabilmek için en önemli unsurlar. Gmply kurumlara bunu sağlıyor. Aldığımız geri bildirimler yerine isterseniz bazı rakamlar paylaşayım; engagement yani katılımda bir müşterimizde %1200lere ulaştık. Tamamlanma oranımız mavi yaka ve beyaz yakada ise %98. Aldığımız yorumlar arasında en hoşumuza gideni ise bir müşterimiz “Biz ne zaman Gmplyleyeceğiz” demişti bu terim çok hoşumuza gitti ve kullanıyoruz.
Diyelim ki bir interaktif video içeren eğitim yapmak istiyoruz. Bunun için sizinle iletişime geçtikten sonra, nasıl bir süreç işliyor? Ne kadar sürede tamamlanabiliyor? Mutlaka bir stüdyoda mı çekimlerin yapılması gerek?
Bizi bugün kullanmaya karar verirseniz hesabınız 20 dakika içinde açılıyor.
Öncesinde ya da sonrasında size eğitim tasarımı nasıl olmalı, senaryo nasıl yazılır gibi konularda bilgi aktarımı yapıyoruz her zaman. Bu süreçlerde siz istediğiniz kadar işe müdahil olmayı ve deneyim paylaşmayı çok seviyoruz. Gmply ile illa bir video stüdyosuna girmenize gerek yok çünkü sınıf eğitimlerinizde kullandığınız powerpoint, keynote, v.b sunumlarınızı da rahatlıkla interaktif videoya dönüştürebilirsiniz bu konuda da ihtiyacınız olduğu kadar destek veriyoruz. Bizde genelde hayat çok kolay.
Videolarımızı çekip bitirdik tamamladıktan sonra, talep edenlere nasıl ulaştırıyoruz? Bazı kurumlar kendi LMS’leri üzerinden eğitimlerini sürdürüyorlar mesela. Sizin bu noktada müşterilerinize bir desteğiniz oluyor mu?
Bizde hayat kolay demiştik ya; Gmply su gibi sizin ihtiyacınıza göre şekillenen esnek bir platform. Bir LMS’iniz yoksa Gmply’i LMS olarak kullanabilirsiniz. Bir LMS’ininiz varsa Gmply’de hazırladığınız eğitimleri Scorm export olarak kendi LMS’inizde kullanabilirsiniz hatta bunda da bir inovasyon yaptık. Eğer eğitimde bir değişiklik yapmanız gerekirse Gmply’de dakikalar içinde yapıp save tuşuna bastığınız anda otomatik olarak LMS’iniz içinde güncelleniyor. Bunu sık yapanlar işin önemini anlayacaklardır.
Peki, 1-2 sene sonra video üzerinde değişiklikler yapmak istesek, tüm çalışmayı baştan tekrar mı yapmak gerekli?
Tabii ki hayır bu çok verimsiz olurdu. Biz buna kurumsal DNA diyoruz. Filminizde bir değişiklik yapmanız gerektiğinde bunu dakikalar içinde yapabilirsiniz, eğitimi yayından almanız bile gerekmez. En güzeli de kullanıcılarınızın geçmiş puanlarıi başarıları ve yatırımınız korunmuş olur.
Kurumlar GmPly’den hangi alanlarda faydalanabilirler?
İzlenmeyen eğitimlerinin izlenmesi ve gerçek zamanlı olarak ve LMS’lerden alamadıkları kadar detaylı raporlar alabilmek için kullanabilirler. Oryantasyon, soft skill eğitimler, teknik eğitimler, yarışmalar, kurum içi duyurular için kullanabilirler ama en önemlisi çalışanlarının tercihlerini ve eğilimlerini görebilecekler. Bizce en önemli konu bu.
GmPly - Lukwise İşbirliği
Lukwise üyelerine ne gibi avantajlar sunuyorsunuz?
Eğitim tasarımı, kendi videolarını çekme konusunda ve senaryolaştırma yani Gmplyce konuşma konusunda ücretsiz eğitimler ve bilgi aktarımı yapıyoruz. Bunun yanında uzaktan eğitim satışı konusunda da deneyimlerimizi paylaşıyoruz.