Nakit > Kar

  1. Anasayfa
  2. Nakit > Kar
  • Nakit > Kar

    Nakit > Kar

    Fincloud kurucusu Ender Kuru yazdı

Şirketler kâr elde etme amacı ile kurulur ve satışlarını arttırmak bu amaca giden birincil yoldur. Ancak satışların çok ve ayrıca kağıt üzerinde yazılı bir kâr olması her zaman işlerin yolunda gittiğini anlamına mı gelir? Görünen sonuçlar bizi iflastan ne kadar korur? Kâr, paraya göre daha göreceli bir kavramdır. Örneğin, uluslararası finansal raporlama sistemi IFRS’e göre çıkan kâr başka, Amerikan muhasebe sistemini temsil eden US GAAP’a göre başka, Türk muhasebe sistemini temsil eden genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine göre daha da başka çıkmaktadır. Oysa elinizdeki para su götürmez bir gerçektir.

Yeni finans rasyomuz “Serbest Nakit Akışı”

Diğer taraftan serbest nakit akışını işletme sermayesini kapsayan büyük bir küme olarak kabul edebiliriz. İşletme sermayesinin temel göstergeleri, borç ödeme süresi, tahsilat süresi ve stokları elde tutma süresidir. Borçlarınızı kreditörlerinizle anlaşarak vadesini uzatmak, alacaklarınızı müşterilerinizle mümkün olan en kısa tahsilat vadesi ile anlaşmak, stoklarınızı optimum düzeyde tutarak stok devir hızını artırmak güçlü bir işletme sermayesi yönetiminin temel taşlarıdır. Bu şekilde; finansal istikrarı sağladığınızı ve finans tabanlı kararlar ile şirketinizde işlerin yolunda gittiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Serbest nakit akışının işletme sermayesinin üzerinde tutan etkenlerin başında kârlılık (EBITDA) ve vergi parametreleri ile yatırımların da hesaplamada dikkate alınıyor olmasıdır. Bu şekilde nakit üretimi performansınızı daha doğru ölçümleyebilirsiniz.

Çoğu şirket nakit akışı ve işletme sermayesi rasyolarının öneminden bihaberdir ve bu oldukça yaygındır. Girişimciler, ana faaliyet konularına odaklanarak günün sonunda kâr elde etmek isterler. Ancak bu amaca giden yol oldukça dikenlidir! İyi bir finans yönetimi olmadığında kâr elde ettiğini sanan ve satışları iyi gittiği halde tahsilat sorununu gözardı eden şirketler iflasa kadar sürüklenen nakit sorunları ile karşı karşıya kalabilirler. Bu istenmeyen sonu önlemek adına SNA ve işletme sermayesi gibi göstergelere önem verirken girişimciler ve şirket yöneticileri de dahil olmak üzere şirkette ortak finans dili oluşturabilmeli ve gerekirse temel düzeyde bir finans eğitimi alınmalıdır.

Ders: Büyümek ve kâr elde etmek şirketler için öncelikli hedeflerdir ancak nakit akışı yönetimi de bir o kadar önemlidir. Burada işin sırrı, sürdürülebilirlik adına dengeli bir büyüme stratejisi ortaya koyabilmektir.

Kârdan daha çok kazanmanız dileğiyle…