-
Now to Future
5N1K ile "Now to Future"
Geçen haftaki bültenimizde sizlere duyurduğumuz ve Üyelerimizden Minerva Eğitim ve Danışmanlık'ın da iş ortaklarından biri olduğu Now to Future uygulamasını bu hafta uygulamanın kurucuları BIS Çözüm, Coaching House ve Minerva Eğitim'e sorduk.
Ne? : “Now To Future” nedir? Ne anlama geliyor?
Now To Future hikaye anlatımı (anlatıbilim)ile yeni insan kaynaklarını yaklaşımlarının harmanlandığı, bireyin öz farkındalığını keşfetmesi için onu yolculuğa çıkaran bir uygulamadır.
Uygulama içinde sektörlere ve şirketlere özgü yazılmış gerçekçi hikayeler var. Bu hikayeleri okurken önermelere yanıt veriyor ve kendinizi keşfediyorsunuz. En önemli özelliği hikayelerin seviyelere ve unvanlara göre ayrılmamış olması. Farklı seviyelerde ve ünvanda çalışanlar hikayeleri okurken kendilerine yöneltilen soru ve önermelere yanıt verirken, kendi duygularına ve tutumlarına yönelik bir içgörü kazanmış oluyorlar. Aynı zamanda da her seviyeden paydaşlarının sorumluluklarını ve karşılaştıkları zorlukları da deneyimleyebiliyorlar.
Bu konuyu biraz açarsak; Bir roman okuduğunuzda kendimizi genelde romanın kahramanı yerine koyar ve kahramanı içselleştiririz. İçimizden “evet bende böyle yapardım, hayır asla yapmam, ya da haklı..” gibi düşünceleri geçiririz. Kitabı okurken bir içgörü oluştururuz. Çok sevdiğimiz bir kitabı başka bir arkadaşımıza verdiğimizde o hiç beğenmeyebilir veya farklı iç görüler geliştirebilir.
Biz de NowToFutures da gerçek ve gerçeğeye yakın kurgu hikayelere katılımcıların verdiği tepkilerle bir içgörü haritası oluşturuyoruz. Bu iç görü haritası ise hem birey hem de kurum bütününü görebiliyor.
Birey bu içgörü ile kurumun tanımladığı rolün ne olduğunu, davranış tarzını görebiliyor ve kendi potansiyelini keşfediyor. Kendine nasıl yatırım yapacağını da görüyor.
Bireyin öz farkındalığını keşfetmesi için onu yolculuğa çıkaran bir uygulamadır.
Nasıl? : Uygulamada nasıl bir süreç planlanıyor? Kurumlarla ve kişilerle nasıl çalışıyorsunuz?
Bireyler uygulamaya bir mobil aplikasyon üzerinden giriyorlar. Kuruma özgü hikayeler yazılabildiği gibi, kurum bizim kütüphanemizden hikaye de seçebiliyor. Her hikayenin ilişki de olduğu bir yetkinlik grubu var. Diyelim ki çeviklik yetkinliğini seçtiniz. Size bu yetkinlikle ilgili hikayeler tanımlanıyor ve bireyin okuması için aplikasyona yükleniyor. Bir hikayeyi bitirmeden diğer hikayeye geçemiyorsunuz. Hikayelerin kendi içinde sıralaması var. İç görüyü görebilmek için tanımlanan bütün hikayelerin okunması gerekiyor.
Çeviklik gibi, esneklik, adaptasyon, yaratıcılık, problem çözme, bireyin veriyi analizi ve kullanma stratejisine yönelik hikayelerimiz var.
Uygulamamız şu an kurumsal müşterilerimize yönelik ama bireysel müşterilerilerimize de en kısa sürede açmak için çalışmalarımız devam ediyor.
Neden? : Bir kurum neden Now To Future çözümlerine ihtiyaç duyar? Kurum çalışanları neden bu programdan faydalanmalı? Bize burada önerdiğiniz ve sunduğunuz çözümlerin fayda ve sonuçlarını anlatabilir misiniz?
NowToFuture hikayeleri kullanarak bir çalışan deneyimi sunuyor. Kurumlar uygulamamızı kullanarak, işe alım sürecinde , kariyer planlama yaparken, eğitim ihtiyaç analizinde, yetenek tespiti ve geliştirme alanında ya da yeni bir proje ve iş kolu oluştururken uygulamayı kullanabilirler.
Değişen iş dünyasında birbirinden farklı bakabilen ve birlikte çalışabilen ekiplere ihtiyaç var. Kapsayıcılık ve çeşitlilik günümüz dünyasının olmazsa olmazı. Bu ekiplerin oluşumunda NowToFuture kurumsal müşterilerimize önemli bir kolaylık sağlıyor.
"NowToFuture" deneyimlendikçe, kurumlar yazdığımız hikayelerin çalışan deneyimini, bağlılığını ve kapsayıcılığını görecekler.
Kullanıcılar da, "Meraklı mıyım? Şeffaf mıyım? Kabiliyetim var mı? Karakterim çalıştığım şirketin kurum kültürüne uyuyor mu? Anlamlı bir işim var mı?" sorularına yanıt bulabilirler.
Ne zaman? : Böyle bir program bir kurumda ne kadar sürede uygulanabilir?
Programın süresi müşterinin tercihine ve müşterinin istediği yetkinlik setine göre değişiyor. İlk işe alımda kullanıldığında tek bir hikaye ile bir gün içinde sonuç alınabiliyorken, geniş bir yetkinlik seti için süre bir yıla kadar çıkabiliyor.
Nerede? : Programın uygulanması için hangi ortamları kullanıyorsunuz?
NowtoFuture kullanıcı için bir mobil aplikasyon üzerinden kullanılabiliyor. Kullanıcı hikayelerde notlar da alabiliyor ve kendine bir not defteri de tutabiliyor.
Kurumsal müşterilerimiz web üzerinden kendilerine tanınan şifre ile raporları görebiliyorlar. Hikaye seçiminde bulunabiliyorlar.
Kim? : Peki bu programın yaratıcısı, uygulayıcıları kimler? Böyle bir program fikrine nasıl ulaştılar?
Her şey Zeynep Karaburçak ile Coşan Ayan’ın yazdığı “İş mi bizi, Biz mi İşi Yarattık?” kitabını yazarken başladı. Can Karaburçak’la birlikte yetkinlik bakış açısıyla kitabın çatısını oluştu. Zeynep ve Coşan’ın gerçek yaşam öykülerine, kitabın taslak hikayelerini okuyan çevremizdeki herkes farkı bir görüş bildirdi. Bu görüşler bizi bu güne getirdi. Neden biz hikayeleştirme tekniğini kullanarak bir uygulama yapmıyoruz ki, dedik ve ortaya NowToFuture çıktı. Can Karaburçak, koçluğun bireysel deneyim yaratımında ne kadar etkili olduğunu bildiğinden, sorularla hikayeleri birleştirmemizi önerdi. Aynı şeyi kitapta da yapmıştık. BIS – Çözüm bize en önemli destek olan yazılım desteğini vererek bu projemizde ortak oldu. Bir yıldır üzerinde geniş bir kadro ile çalışıyoruz. NowToFuture hikayesi işte böyle...
Minerva Eğitim ve Danışmanlık profil sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.