-
Sunumunuzda nasıl daha etkili olursunuz?
Burçak Çakır yazdı
Sunum için bir çok yerde bilgiler bulunmaktadır. Sunum yaparken aslında her defasında amacımız ne oluyor?
Karşımızdakileri bir davranışı gerçekleştirmelerine ikna etmek, öyle değil mi? Bunun yöntemleri var, süreleri var. Herkesin dikkatini toparlayabileceği ortalama bir süre var. Aynı zamanda sunum yaparken anlatımınız ve vücudunuz nasıl birbirini tamamlayabilecek.
Bunları toparlarsak işte size sunum yaparken dikkate alabileceğiniz bazı önemli teknikleri paylaşmak istiyorum;
Hedef Kitlenizi Tanıyın: Sunum yapacağınız hedef kitlenizin kim olduğunu, nelerden hoşlandıklarını, ne tür bilgi ve ilgi alanlarına sahip olduklarını önceden araştırın. Bu sayede sunumunuzun içeriğini onların ihtiyaçlarına uygun hale getirebilirsiniz.
Yabancı bir gruba yapacaksanız sunumu, kültürün etkisini göz ardı etmemelisiniz. Hedef kitlenizi tanımanız sunumunuzun tüm akışını değiştirebilir.
Net ve Öz Olun: Sunumunuzda kullanacağınız dil ve anlatım tarzı net, açık ve öz olmalıdır. Konuyu anlatmak için gereksiz yere uzun süre konuşmak veya karmaşık cümleler kullanmak, dinleyicilerin dikkatini dağıtabilir.
Mark Twain'in bir sözü vardır: "Çok vaktim yoktu, bu yüzden uzun yazdım"
Çünkü uzun anlatmak kolay, kısa ve net anlatmak ise üzerinde çalışılması gereken bir şekildir.
Görseller Kullanın: Sunumunuza görsel unsurlar ekleyerek, dinleyicilerinizin konuyu daha kolay anlamalarını sağlayabilirsiniz. Örneğin, grafikler, tablolar, resimler ve videolar kullanabilirsiniz.
Sunum sayfalarınızı kesinlikle sadece yazı ile doldurmayın, sizin konuşmanızı destekleyecek görseller olsun. Ama burada dikkat etmeniz gereken konu ise görsel koyarken kontrolü kaybetmeyin, çok görsel hiç bir zaman güzel olmaz, sadelik ve basitlik bir sayfanın anlaşılırlığını artıracaktır.
Pratik Yapın: Sunumunuzu pratik yaparak, hem daha rahat hem de daha güvenli hissedebilirsiniz. Pratik yapmak, zamanlama, vurgu ve tonlama gibi konularda size daha fazla kontrol sağlayacaktır.
Sunumunuzu hazırladığınız için anlatımınıza güvenmeyin, her zaman pratik mükemmelleştirir. Tekrar yapın, kendinizi videoya çekin, hareketlerinizi tonlamalarınızı izleyin.
İletişim Kurun: Sunum sırasında, dinleyicilerle iletişim kurmak çok önemlidir. Sık sık göz teması kurarak, onların ilgisini koruyabilirsiniz. Ayrıca, sorular sormak ve tartışmalar yaratmak, dinleyicilerin konuya daha fazla dahil olmalarını sağlayacaktır.
Katılımcılara dönerek anlatacağınız sunumda, mümkün olduğunca katılımcılarla göz teması kurun, yapabiliyorsanız konuya dahil edin, soru sorun, etkileşimi artırın.
Konuyu Yapılandırın: Sunumunuzda kullanacağınız konuyu, mantıklı bir şekilde yapılandırın. Bu, dinleyicilerin konuyu daha kolay takip etmelerini ve anlamalarını sağlayacaktır.
Sunumunuzu hazırlamadan önce mutlaka hikaye akışını belirleyin.
Sunumunuzu Sonlandırın: Sunumunuzun sonunda, konuyu özetleyin ve dinleyicilerinize bir sonraki adımları veya yapmaları gerekenleri belirtin. Ayrıca, bir teşekkür ya da soruları yanıtlama fırsatı da sunabilirsiniz.Sunumunuzu kapatırken katılımcılarınızı harekete geçirecek bir cümle, slogan ile bitirebilirsiniz.
Bu etkili sunum tekniklerini kullanarak, dinleyicilerinize daha etkili bir sunum yapabilirsiniz. Başarılar dilerim!
Daha fazla öğrenmek isterseniz Etkili Sunum Teknikler Eğitimi ve Pitching Atölyemiz hakkında bilgi alabilirsiniz.
burcak@lukwise.com